Чудак

5 / 5 (1 гласа)


12.00 лв.

...Поемата на Ристич е поетичен любовен роман, изтъкан от граматиката на любовната реч и неговата фундаментална култура, която е разпознаваема по жестовете и емблемите на велики любовни истории, но и текст, който се отнася до възможността да бъдеш свидетел на любовта чрез непосредственото преживяване, отражение на истинско любовно събитие и хоризонт на желанието, който успява да разкаже историята на любовта като драма и заклинание за живот.

                                                                                                                               Йован Зивлак

 


 

Проф. д-р Бранко Ристич е роден на 15 юни 1961 г. във Велики Шилеговац (Крушевац), Р. Сърбия. Завършва основно и средно училище в родния си град Крушевац. Завършва литература и магистърска степен във Филологическия факултет в Скопие. Завършил е докторантурата си в София, а докторантурата си във Философския факултет в Нови Сад. Работи във Факултета за обучение на учители на Университета в Прищина (Косовска Митровица). Пише поезия и проза. Занимава се с научна дейност, превежда от български, руски и македонски език.
Член е на Дружеството на писателите на Войводина, на Съюза на българските писатели, на Асоциацията на софийските писатели.
Носител е на Златна значка на Сръбското Общество за култура и просвета за 2001 г., носител на „Нов сръбски паспорт – Новото лице на Сърбия“, Белград за 2008 г. Печели Международна награда за литература „Никола Вапцаров“, 2009г., Р. България, Почетна грамота на град Банско, 2009 г., Р. България. През 2011 г. получава Наградата за най-добра поетична книга за „Молитва за Косово“.  Награда за литература и изкуство „Цвет радости“, Крушевац, 2012 г. Носител на Почетна грамота за изключителен принос в развитието на българо-сръбските отношения, Съюз на българските писатели, София, 2014 г., Златна значка на СБП за 2014 г., София, Международна награда за литература и превод, Асоциация на софийските писатели и ИК Световете, София, 2015 г.
Живее и твори във Велики Шилеговац и Крушевац, Р. Сърбия.

НЕГОВИ ПОЕТИЧНИ КНИГИ:
- Анатомията на едно защо, ИК Икар, Парачин, 1987 г.
- Очакването идва, ИК Графосрем, Шид, 1993 г.
- Дори без име върху себе си, ИК Нови свет, Прищина, 1997.
- Разпнат в съня, ИК Цвет радости, Крушевац, 2000 г.
- Молитва за Косово, ИК Партенон, Белград, 2011г.
- Разсечен пламък (на български език), ИК Световете, София, 2014г.
- Чудак (поема), ИП Адреса, Нови Сад, 2018 г
- Съд, ИК Вук Караджич, Белград, 2022 г.

 

Автор: Бранко Ристич
Заглавие: "Чудак"
поема
Формат 13,0 см./20,0 см.
60 стр., меки корици
хартия 80 гр. кв.м.,
меки корици

цена 12,00 лв.  

 

Изданието е подкрепено от Министерство на културата на Република Сърбия.

 


Напиши коментар


Моля въведете име

Невалидна електронна поща!


Свързани продукти