За Сливен

0 / 5 (0 гласа)


6.00 лв.

За Сливен

автор Йордан Калайков

Откровени и носталгични спомени

формат 13/20 см.

мека подвързия

80 гр. офсетова хартия

5 цветни репродикции на картини на Йордан Калайков

124 стр.

цена 6.00 лв.


 

Драги читателю,
     Опитал съм се да те наравя съпричастен към вълненията , които съм изпитвал към моя Сливен, към малаката частица от този необикновен град, скътана дълбоко в душата ми. Преживяното през годините съчетано с чувствата и емоциите ми , се е превърнало в мой собствен свят за цял живот.
      Отначало прочети напосоки. Надявам се да те дръпне искреността и неподправеността на описаните места   под Сините камъни и близостите ми с ярки личности, с които слчаят ме е срещнал.
      Това е книгата, в която ще усетите топлината и красотата от миналото заедно с наивитета, простотата, добронамереността и човещината в тогавашното ежедневие на града. Носталгиите навярно ще предизвикат любопитство, усмивки и свизхождение , но и това е нещо в суровта ера на електрониката и очуждението.
     Това е книгата за Сливен, която предлага опсание на интригуващи случки , има комични епизоди, посреща читателя с топлота и съпричастност. Епизодите са наситени с психологизъм и непосредствени чувства, отразяващи най-пълно душевното ми състояние и привързаността ми към родния град, недокоснати от времето.
      Историческата и документалната характеристика на градските околности присъщи на Източна Стара планина, част от която са емблематичните Сини камъни, Гюр чешма, Старият бряст, реката „Коруча” с притоците  сливащи се с нея и дали името на града, са минимизирани за сметка на непосредственото ми участие в събитията и личния спомен от тях.Същият подход е спазен и към описаните образи на хората, с които съм бил близък. Биографичните данни са отстъпили на човешката им същност и социалната  роля, кято са играли в културния живот на града и формирането на моята личност.
      Текстовете в книгата са тематично обединени в отделни части, имат есеистично звучене, а изказът е метафоричен, органичен , въздействащ.
      В книгата са представени и репродукции на живописни картини с масло от мен , със сливенски сюжети.

                                                                                            От автора

 

 

За Сливен, Йордан Калайков


Напиши коментар


Моля въведете име

Невалидна електронна поща!


Свързани продукти