На вятъра с любов

0 / 5 (0 гласа)


12.00 лв.

Автор: Левена Филчева
Заглавие: "На вятъра с любов"
поезия, пиеси
Формат 13,0 см./20,0 см.
90 стр., меки корици
хартия 80 гр. кв.м. обемна,
меки корици

цена 12,00 лв.  

 


 

Необичайното и странно на пръв поглед решение да се съберат в една книга жанрово различни текстове, се оказва много добро. Поезия, кратки импресии и текстове за моноспектакъл се обединяват от авторското верую, че всичко е любов и  любовта е всичко. Нека читателят избере дали е на вятъра.

 

Левена Филчева завършва ЕСПУ „А. С. Пушкин“ с преподаване на руски език, а през 1990 г. завършва СУ “Св. Климент Охридски”, специалност “Чешка филология”.
През април 2008 г. излиза първата ѝ книга “Ос”, отличена през същата година от БНР – Радио Благоевград с новоучредената награда “За концептуален поетичен дебют”.  
Втората ѝ книга, в съавторство с В. Дишев “С – малка бяла книга за незаглъхващи перкусии“, излиза през 2010 г. През 2018 г. излиза второ допълнено издание на същата книга.
През 2011 г. е приета за член на Съюза на българските писатели.

Левена Филчева е автор и на текстове за моноспектакли. Първият ѝ моноспектакъл "Смъртта на Дон Жуан" се играе на Сцена на IV етаж в Народния театър „Иван Вазов“ и на различни алтернативни сцени, вторият ѝ моноспектакъл „Интервю с Мария“ е в процес на реализация. Тя е автор на статии за интернет-издания и пътеписи.
Нейни стихове са публикувани в „Антология на съвременната българска поезия“, във вестниците „Словото“, “Компас”, „Балчишки телеграф“, списанията “Глоси”, „Антимовски хан”, „Световете“, „Златна греда“ – Сърбия и др.
Третата ѝ поетична книга „И не хореят – хората ми липсват“ излиза през 2014 г. През същата година печели първа награда на Националния конкурс за поетеси „Дора Габе“ и Специалната награда на Славянска литературна и артистична академия, като за първи път в историята на конкурса носител и на двете награди е един и същи автор.
Носител е и на наградата за литература от Националния конкурс „Думи в цвят” за 2008-ма година.
През 2017 г. пише либрето по идея на В. Соколов за мюзикъла „Бягство“ по песни на дует „Авеню”.
През 2018 г. пише сценарий за късометражен филм по проект „Ти също си автор!“.
Левена Филчева превежда поезия и проза от чешки, словашки, сръбски, хърватски и македонски език.
В неин превод са издадени книгите „Кандило на разсъмване“ от Георги Калайджиев – Северна Македония, „За гайдите“ от Йован Зивлак – Сърбия, „Молитва за Косово“ и „Чудак“ от Бранко Ристич – Сърбия, „Лов на пингвин“ от Юрай Райман – Словакия. Поезия и проза от множество автори в неин превод са публикувани в различни периодични и интернет-издания.

 

Левена Филчева,"На вятъра с любов"
поезия, пиеси


Напиши коментар


Моля въведете име

Невалидна електронна поща!


Свързани продукти