Музикално – теоретична мозайка

5 / 5 (1 гласа)


20.00 лв.

Музикално – теоретична мозайка

Томи Кърклисийски

424 страници
формат 14,0/20,5 см.
мека подвързия
80 гр oфсет


цена 20.00 лв.

 


 

„Музикално-теоретична мозайка“ от проф. д.н. Томи Кърклисийски обхваща разнообразни идеи и теми из многогодишната музикологична работа на автора, групирани в няколко раздела. Изходният е посветен на проблеми на музикалните жанрове и форми, конретизирани чрез жанра рапсодия в творчеството на Йоханес Брамс.  Рубриката „Литература – музика“ съдържа две студии, изследващи музикални представи и категории в произведения на българските писатели Емилиян Станев и Йордан Йовков, както и значението на музиката относно творческата им работа. Централно място в книгата заема проблематиката  „Култура– музика“, интерпретирана чрез идея за отзвук на камбанен звън в българско научно, поетично-литературно и музикално творчество.
Завършващият текст „От автора– опит за музикологичен ескиз“  е своеобразна съдържателна кода – съчетава индивидуализирано историко-теоретично виждане на фундаментални процеси и факти из зараждането и историята на българската музика, със съвременни, публицистични  рефлексии и някои критични мнения и оценки на автора.
Независимо от специализирания в значителна част текст на „Музикално-теоретична мозайка“, широките хоризонти на проблематиката в нея – посветена предимно на българска музика, култура и творчество – вероятно ще заинтересува не само професионални музиканти, но и по-широка културна  аудитория.

 

Томи Кърклисийски, „Музикално-теоретична мозайка“ , музикология.


Напиши коментар


Моля въведете име

Невалидна електронна поща!


Свързани продукти