Клоунът на любовта

0 / 5 (0 гласа)


12.00 лв.

Автор: Румен Шомов
Заглавие: "Клоунът на любовта"
поезия
Формат 14,0 см./20,0 см.
94 стр., меки корици
хартия офсет 80 гр. кв.м.,

цена 12,00 лв.  

 


 

За „КЛОУНЪТ НА ЛЮБОВТА”
В тази своя поетична книга Румен Шомов предлага широка тематична панорама, осветена всестранно. В нея читателят става естествен съучастник в преживяваното, случващото се, осмисленото и разгадаваното, което битието и духът превръщат в съдба. Пропускам представянето на автора — популярен и обичан поет, белетрист, драматург, преводач, кинематографист — съдържа го всяка литературна справка у нас и в чужбина – оценен е престижно и на европейските сцени.
Заглавието на книгата е от едноименното стихотворение, чрез което надникваме в двойнствеността, извираща отвсякъде — смехът е подплатен тьй често от тьга, оптимизмът — от скептицизъм, многолюдната публика — от самота, но „Единствено чака добрият стар клоун в най-светлото кътче на гьстия мрак“. Надеждата ли крепи или самият той я чака — може би и двете едновременно. Епиграфът на тази поезия гласи: „Истината ми е по-скъпа от неприязънта към онзи, който я произнася". Поетьт ни спуска в дълбоките й, често опасни води, където всеки се среща със себе си, с обществото и времето, в което е роден, с околните — любими, близки, приятели, предатели, верни, лицемерни, фалшиви или истински. И с целостта на живота и смъртта. Тук — под общото ни слънце и единствено, както и в единствения ни общ дом, сред непонятния звезден свят на античовешката вселена. Античният Сократ /5-ти век пр.н.е./ е констатирал, че животът ни от самото си начало се оплита в мрежите, които са ни поставени още преди да се родим и заключава „Истините, които с времето и привичките се превръщат в инстинкти, са по-силни от глада и любовта”.
Така нареченият лирически герой в тази книга може да бъде всеки от нас. И доколко може да понесе изпитанията на живота, неговите добродетели и превратности сред лабиринтите на съдбата, е не само въпрос на личен свободен избор, но и на стоически характер, в който се оглежда и силата на духа. В това съчетание е и философията на тази поезия. Тя е с напълно отворени врати към онзи избор на волята за съпротивление към злото, разрушителното и унищожителното. Поетьт назовава много точно всичко онова, което обезсмисля целостта — получовек, полуживот, полулюбов, полунадежда и получовечност..., както и полусмърт. След тях човекът се превръща в нечовек /цитирам от книгата/. Не само житейският опит от преживяното, изстраданото, обичаното, намереното, изгубеното, осмисленото от автора, а и прозренията на неговия поетичен талант, мащабно разкриващ чувствата, мислите и превъплъщенията на духа, правят написаното силно привлекателно, приобщаващо и вълнуващо читателя. Поезията на Румен Шомов се откроява и със своята специфична естетика, която ни разкрива не само визуално, но и вътрешно менливите пейзажи на душата и ума. Определям я и като психологическа, спасила в думите и неповторимостта, и красотата на незабравимото. Не само от заобикалящото ни — вълните, огьня, пепелта, небето, звездите с неразгаданите им мистерии, но и с пейзажите на човешките чувста и спомените, които създават, а паметта ги съхранява и словото ги зазижда в себе си. Този процес е характерен за цялото творчество на Румен Шомов. Той сам го определя като „Аз съм всичко, което стои между привиждащото ми се и случващото се в действителност". Тези вътрешни силуети, населили човешкото същество, светят артистично и изпълват думите, в които се оглеждат радостите, тъгите, сбъднатото и несбъднатото, всички струни на чувствата и мислите — „Обятия са думите и опит плах да се спасим от кръговрата”
Тази книга излъчва особен магнетизъм с дълбоката си истинност и естественост. Гласът й, носталгичен и надежден, я превръща сякаш в очарователно същество, с което може  да се живее постоянно — „...А над сивеещата пепел не спира да припламва упоритата, несъкрушимата, безсмъртната надежда“. Затова и пътят й се очертава много дълъг във времето и в поколенията.


Екатерина Томова

 


Напиши коментар


Моля въведете име

Невалидна електронна поща!


Свързани продукти