Вълнение в Константинопол

0 / 5 (0 гласа)


10.00 лв.

Вълнение в Константинопол

Георги Константинов

поезия

134 стр.

формат 15,5/17,5 см.

меки корици с крилца

10.00 лв.


 

Валери Петров

ЗА СТИХОВЕТЕ НА ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ

... Мисля, че при Георги Константинов основно е интересното хрумване, неочакваният  особен поглед към нещо от действителността, оригиналната
мисъл, породила се от живота. Тя е онази, която по всяка вероятност дава
 и първия импулс в творческия прорцес. От това поетическата находка е вече
ценност сама по себе си, разбира се.
  Не всекиму е дадено това зрение. Но важното при Георги Константинов е, че
интересната находка не остава самоцелна и неприятно самоизтъкваща се,
а напротив – тя винаги е свързана с едно искрено, автентично чувство.
  Всъщност и не би могло да бъде иначе. Като си помисли човек, тя, оригиналната находка, сама е родена от чувството, негова рожба е… Двете, хрумване и
чувство, са всъщност едно, и когато това е така, топлинката минава от поета към четеца безотказно. Аз съм бивал с Георги Константинов на литературни срещи и
зная как откликва аудиторията на неговите стихове. Диапазонът на чувствата
в него е широк – той е отворен и към горчилката на националната история, и към бурните теми на днешния ден. А най-отворен е сякаш към вемната тема за любовта. Казваш си – този човек умее да обича и това е също ценнно, защото този дар е даден не всекиму.
  И още нещо – това е чувството на Георги към природата. Той усеща дъха на
земята, на годишните времена и умее да предава този дъх. Дъха на снега например. Достатъчно е да каже, че снегът слага сребристи еполети на раменете му… Или
като прочетеш за хълма в полето, който се е запътил към планината, но усетил как
в него никне пролеттта, се е спрял насред път…
  Това се нарича поезия. И Георги Константинов я прави вдъхновено. Той е за мене едно от безспорните имена на днешната ни поезия.

 

 


РЕДОВЕ ОТ БИОГРАФИЯТА
  Георги Константинов, поет, есеист, автор на книги за деца. Роден в град Плевен през 1943 г. Завършил българска филология в Софийския университет “Климент Охридски” през 1967 г. Работил дълги години като редактор и издател. Бил е народен представител във Великото Народно събрание (1990-1991) и зам.министър на kултурата (1995-1997). Автор е на повече от 35 книги с поезия: “Една усмивка ми е столица”(1967 ), “Неграмотно сърце” (1976), “Общителен самотник”(1982),  “Обичам те дотук” (1992-2003, достигнала 25 хиляди тираж), “Дърво и птица”(1999), “ Аспиринов сняг” (2001), “Човекът е въпрос” (2005), “Вечерна дъга” (2006), “Врана в снега” ( получила наградата на Съюза на българските писатели за най-добра стихосбирка, излязла през 2011 г). Издадени са и четирри тома с негови избрани творби:”Лирика”,”Сатира”, “Публицистика и есеистика”, “Творби за деца” ( 2006-2009, издателство “Захарий Стоянов”). Негови стихове са включвани в антологии на английски, японски, немски, френски,  гръцки, руски, хинди, фарси и други езици.
  През  2013 г. излезе от печат споменната му книга “Човекът е въпрос” (необикновени случки в моя обикновен живот).
  Публикува и книги с хумористична проза за деца. Романът му “Туфо, рижият пират” е издаван моногократно в роздината му и е преведен на  немски, френски, руски, украински и други езици.
  Носител е на национални награди за поезия и детска литература. Два пъти номиниран за международната награда “Ханс Кристиян Андерсен”. Носител е и на наградата “Константин Константинов”, за цялостно творчество за деца и юноши (2005 ). През 2007 г. бе удостоен с Националната литературна награда “Гео Милев”, а две години по-късно  - с националната награда “Иван Вазов”.
  Почетен гражданин на  родния си град Плевен. Участник в поетически форуми в Стокхолм, Маастрихт, Никозия, Рига, Солун, Мексико Сити, Охрид, Истанбул и др.
  Дългогодишен издател на списание “Пламък”. Почетен председател на българския П.Е.Н. – център.

 

Георги Константинов, българска поезия


Напиши коментар


Моля въведете име

Невалидна електронна поща!


Свързани продукти